In memoriam | Voormalig textielbaron Henk ten Hoor (83) overleden. Zijn textielketen had voor faillissem*nt 17 vestigingen in Friesland (2024)

Voormalig textielbaron Henk ten Hoor uit Diever is dinsdag overleden. De markante sponsor van zowel FC Groningen als FC Emmen werd 83 jaar jaar oud.

„Henk zei het altijd waar het op stond”, zegt Gerrit Volkers uit Laaghalen. Hij kende Ten Hoor goed, als oud-directeur van de Rabobank en bestuurslid van FC Emmen (van 1994 tot 2002). „Hij heeft als ondernemer zowel heel goede als slechte tijden gekend. Maar hij is altijd recht overeind blijven staan.”

‘Van boven tot onder goed’

Henk ten Hoor werd in 1940 geboren in Klazienaveen en begon als woninginrichter voordat hij in Diever een textielwinkel opende, in een oude boerderij. Er volgden snel andere vestigingen en de keten, die zijn eigen naam droeg, groeide zo snel dat Ten Hoor zelf ook de tel kwijtraakte als je vroeg hoeveel winkels hij had. Het werden er uiteindelijk meer dan honderd. Friesland telde 17 vestigingen.

Met slimme slogans als ‘Henk is nu stapel, hij komt ook in Ter Apel’ en ‘Van boven tot onder goed’ lokte hij zijn publiek de winkels in. „Zijn kracht? Boerenslimheid, zoals we dat in Drenthe noemen”, zegt Jan Kuilder, oprichter van het niet meer bestaande elektronicabedrijf HAKA in Emmen. „Net iets sneller schakelen dan een ander en je niet afhankelijk opstellen. Niet vragen of iets mag, maar handelen als je mogelijkheden ziet. Dat was Henk.”

Als ondernemer kon Ten Hoor keihard zijn en hij was een uitstekend onderhandelaar, herinnert Volkers zich. „Ik leerde hem kennen als groot ondernemer in de regio. Ik was directeur van de Rabobank en hij was een leermeester voor mij. ‘Jij bent te lief’, zei hij dan. Later hebben we daar vaak over gesproken, hij was tot op het laatst geïnteresseerd in wat ik deed. Naast die zakelijke kant had hij veel gevoel voor anderen. Als mensen het moeilijk hadden, wilde hij ze helpen. Op allerlei gebied.”

‘Zoals Henk was, zijn er niet veel meer’

In zijn hoogtijdagen haalde Ten Hoor de Quote 500 en werd hij de Drentse textielbaron genoemd. Er was genoeg geld over om de grote sportclubs in de regio te sponseren. Ten Hoors grote liefde was FC Groningen, maar hij drukte ook zijn stempel op de zuidoosthoek van Drenthe.

Zo investeerde hij in moeilijke tijden tonnen in FC Emmen, net als Jan Kuilder. Met hun geld kon de club blijven voortbestaan. Ook handbalclub E&O kon op financiële steun rekenen van beide heren. De tafeltennissters van De Treffers uit Klazienaveen, met onder andere toppers Ni Xia Lian en Bettine Vriesekoop in de gelederen, veroverden in 2002 mede door Ten Hoors sponsorschap zelfs de Europacup.

„Toen FC Groningen in een heel lastige fase zat, sprong Henk geregeld bij om de salarissen te betalen”, zegt Hans Nijland, tussen 1996 en 2019 directeur van de voetbalclub. „Hij had een groot sporthart. Ik ben enorm geschrokken van zijn overlijden. Twee weken geleden belde hij nog en spraken we af om binnenkort weer een kop koffie te drinken.”

Dure doelpunten

Ook Nijland herinnert zich Ten Hoor als een ondernemer pur sang. „Altijd met die kenmerkende sigaar in zijn mond. Tegelijkertijd was hij ook een mensenmens, die zich altijd aan afspraken hield. Deals met hem kwamen nooit op papier. Je schudde elkaar de hand en dan hield je je eraan. Zoals Henk was, zijn er niet veel meer.”

Mede met het geld van Henk ten Hoor kon FC Groningen spelers als Erik Nevland en Luis Suárez kopen. Maar zijn bijdrage aan de promotie van 2000 vindt Nijland Ten Hoors belangrijkste wapenfeit: „Hij kocht spits Hans Visser voor ons, die maakte 25 doelpunten dat seizoen en we waren thuis onverslaanbaar.”

FC Groningen moest overigens alsnog flink in de buidel tasten voor die 25 doelpunten. De gewiekste zakenman Ten Hoor betaalde 75.000 gulden voor Visser, maar dwong af dat hij 10.000 gulden zou vangen per doelpunt van de spits en 5.000 per assist. „Hij wist altijd perfect in de media naar voren te brengen dat hij geholpen had”, zegt Nijland. „En dat mag ook natuurlijk. Groningen is Henk heel veel dank verschuldigd en ik ga hem zeker missen.”

‘Ik heb niks meer, ben alles kwijt’

Eind 2012 stortte het imperium van de familie Ten Hoor in, niet veel later overleed Henk ten Hoors vrouw Alie. Het was een donkere periode in zijn leven. „Ik loop niet met mijn gevoelens te koop, ik ben een binnenvetter”, zei hij in 2014 in een interview in deze krant.

Een deel van de winkels maakte onder de naam Henk.nl tot twee keer toe een doorstart, maar uiteindelijk viel ook voor deze keten het doek. „Ik heb niks meer, ben alles kwijt”, zei Henk ten Hoor daarover. Afgelopen dinsdag kreeg hij een hartstilstand. Ten Hoor werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij woensdag rond het middaguur overleed. Hij laat drie zoons, een dochter, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen achter.

In memoriam | Voormalig textielbaron Henk ten Hoor (83) overleden. Zijn textielketen had voor faillissem*nt 17 vestigingen in Friesland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 5979

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.